Η Σημασία της Ισορροπίας Φύλων σε Ομάδες Εργασίας και Ηγεσίας

Η ανάγκη για ποικιλία στον τομέα των ομάδων εργασίας είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι κοινωνικές εξελίξεις της εποχής μας απαιτούν την ενσωμάτωση διαφορετικών φωνών και εμπειριών. Ανησυχίες για την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε διάφορες σφαίρες έχουν οδηγήσει σε πολλές πρωτοβουλίες τους τελευταίους χρόνους, οι οποίες αποσκοπούν στην αλλαγή των συσχετισμών μέσα σε εταιρικά συμβούλια, δημόσιες επιτροπές και ακαδημαϊκά σώματα. Η στόχευση αυτών των παρεμβάσεων είναι να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες θα φέρνουν τις μοναδικές τους προοπτικές στις συζητήσεις και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον.

Πολλές μελέτες ενισχύουν την άποψη ότι οι μικτές ομάδες όχι μόνο επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και φέρνουν πιο αποτελεσματική έρευνα, ειδικά στο επιστημονικό πεδίο. Ωστόσο, υπάρχει μια διάσταση που δεν πρέπει να παραβλέπεται: η ισορροπία φύλων στις ομάδες. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, όταν οι προπτυχιακοί φοιτητές τοποθετούνται τυχαία σε ομάδες με πλειοψηφία ανδρών ή γυναικών, εκείνες οι ομάδες με ανδρική πλειοψηφία δεν δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή στις γυναίκες μέλη τους.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτές τις ανδροκρατούμενες ομάδες έχουν λιγότερες πιθανότητες να ασκήσουν επιρροή και να γίνουν αντιληπτές ως σημαντικές από άλλους, τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η ανάθεση ηγετικών ρόλων σε γυναίκες μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση: η διορισμός μιας γυναίκας επικεφαλής ομάδας έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της διάκρισης εις βάρος των γυναικών.

Η ανάγκη να δίνεται προσοχή στην ισορροπία φύλων σε κάθε ομάδα καθίσταται πλέον επιτακτική, καθώς είναι προφανές ότι οι υπάρχοντες συσχετισμοί επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική εργασίας. Η εποχή του μονοφυλικού περιβάλλοντος ανήκει στο παρελθόν και είναι σημαντικό να προωθηθεί η επιτυχία μέσω της ισότητας και της διαφοροποίησης.

Πηγή: naftemporiki.gr