Λάθος Κατεύθυνση Αμαξοστοιχίας Προαστιακού και Αντιδράσεις του ΟΣΕ

Ο ΟΣΕ έκανε γνωστό ότι υπήρξε «σφάλμα χάραξης του ρυθμιστή κυκλοφορίας του ΣΚΑ» που οδήγησε την αμαξοστοιχία 4245 κατά τη διάρκεια του δρομολογίου της από την Κάντζα προς τα Άνω Λιόσια, το απόγευμα της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, η αμαξοστοιχία κατευθύνθηκε λανθασμένα προς την είσοδο του Μετρό στη γραμμή 3 της ΣΤΑΣΥ.

Αμέσως μετά το περιστατικό, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας. Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας που εμπλέκεται τέθηκε σε διαθεσιμότητα και θα εξεταστεί αν θα παραμείνει στη θέση του.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας παραβίασε δύο φωτοσήματα, τα οποία προειδοποιούσαν για την είσοδο του συρμού σε μη εξουσιοδοτημένη τροχιά. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΣΕ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε ο παραμικρός κίνδυνος για τους επιβάτες του προαστιακού και του Μετρό. Ο συρμός κινήθηκε σε ασφαλή διαδρομή, αν και αυτή δεν είχε διαπιστωθεί για τη χρήση από συρμούς του Μετρό.

Η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση, που λειτουργούν κανονικά από το 2004, διασφαλίζουν ότι οι κινήσεις των συρμών του προαστιακού και του Μετρό επικαλύπτονται μεταξύ τους, καθιστώντας τους συμβατούς. Ο μηχανοδηγός, αφού παραβίασε τα σήματα, σταμάτησε και επικοινώνησε με το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) για να λάβει οδηγίες σχετικά με την επιστροφή του στη σωστή διαδρομή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν σημειώθηκε καμία αντίθετη κίνηση άλλου συρμού και η κυκλοφορία του εν λόγω συρμού περιορίστηκε σε γραμμή του Μετρό, γεγονός που ενισχύει την ασφάλεια των επιβατών.

Πηγή: naftemporiki.gr