Μείωση γεννήσεων και θανάτων στην Ελλάδα το 2023 και προτάσεις για τη βελτίωση του δημογραφικού ζητήματος

Τα πρόσφατα δεδομένα που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τη φυσική κίνηση του πληθυσμού, αναδεικνύουν πτώση στις γεννήσεις και τους θανάτους για το 2023, με ποσοστά 6% και 9% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2022. Το φυσικό ισοζύγιο είναι αρνητικό, φτάνοντας τις 56,6 χιλιάδες, κάτι που δείχνει σημαντική μείωση σε σχέση με τις 64,7 χιλιάδες του προηγούμενου έτους. Ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας και διευθυντής στο Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών, αναφέρει πως οι παραπάνω μειώσεις δεν αιφνιδιάζουν τους ειδικούς, καθώς η υποχώρηση των θανάτων ήταν αναμενόμενη μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε λόγω της πανδημίας.

Η γονιμότητα δείχνει επίσης να επηρεάζεται αρνητικά, με τους νεότερους να αποκτούν όλο και λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ειδικότερα, οι ηλικίες των 20-49 ετών που είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά, έχουν μειωθεί από 2,37 εκατ. το 2007 σε 1,98 εκατ. το 2023. Όπως εξηγεί ο κ. Κοτζαμάνης, η επιστροφή των γεννήσεων στα επίπεδα της δεκαετίας 2011-2020, με μέσο όρο 92 χιλ. γεννήσεις ετησίως, φαίνεται ανέφικτη. Αντίθετα, απαιτείται μία βαθμιαία αύξηση στις γεννήσεις, με στόχο λίγο περισσότερο από 80 χιλ. ανά έτος τις επόμενες 26 χρόνια.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα μία άμεση αύξηση στον αριθμό των παιδιών που θα επιλέξουν οι νεότερες γενιές να αποκτήσουν, κάτι που προϋποθέτει τη βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Ο κ. Κοτζαμάνης τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκότερου πλαισίου για τους νέους, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν στην ηλικία που το επιθυμούν.

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δημογραφική κατάσταση της χώρας θα πρέπει να εστιάζονται στην υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών, ανεξαρτήτως μορφής. Η μείωση του οικονομικού κόστους για τη γέννηση και την ανατροφή ενός παιδιού, η εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, η άρση των έμφυλων διακρίσεων και η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος μέσω κοινωνικής κατοικίας είναι μερικά από τα κύρια σημεία που αναφέρθηκαν. Επίσης, είναι σημαντική η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων, καθώς και η δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και προστασίας από μελλοντικές κινδύνους.

Πηγή: naftemporiki.gr