Μείωση Κρουσμάτων Κορωναϊού στην Ελλάδα Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει ότι παρατηρείται μείωση στα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, καλύπτει τους ιούς του αναπνευστικού, περιλαμβάνοντας τον SARS-CoV-2, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), για την περίοδο από 14 έως 20 Οκτωβρίου (42η εβδομάδα) του 2024.

Σχετικά με την COVID-19, η θετικότητα στα δείγματα που εξετάστηκαν παρουσίασε μείωση. Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, αριθμός που είναι χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος όρος εισαγωγών κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες ήταν 626. Αναφέρθηκαν έξι νέες διασωληνώσεις, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23. Σημειώθηκαν επίσης 19 θάνατοι, με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες να είναι 26.

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής (ILI) και σοβαρής οξείας λοίμωξης αναπνευστικού (SARI) καταγράφηκαν σε χαμηλά επίπεδα, με τη θετικότητα για τη γρίπη να είναι πολύ χαμηλή, αφού ανιχνεύτηκαν σποραδικά μόλις θετικά δείγματα. Δεν παρατηρήθηκε νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης που να απαιτεί νοσηλεία σε ΜΕΘ ή θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 40 έως την 42 του 2024, σε 285 δείγματα, ανιχνεύθηκε μόνο ένα δείγμα ιού γρίπης Α(Η3).

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα, ούτε στην κοινότητα ούτε στα νοσοκομεία.

Συστήνεται ειδικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή σε περίπτωση συμπτωμάτων. Επιπλέον, ο γενικός πληθυσμός καλείται να περιορίζει τις επαφές του με τις ευάλωτες ομάδες αν παρουσιαστούν συμπτώματα λοιμώξεως του αναπνευστικού.

Σε εθνικό επίπεδο, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, χωρίς σημαντικές μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου είναι υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά, με γενική πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις 27/9, η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86 αναγνωρίστηκε ως στέλεχος ενδιαφέροντος από το ECDC, ενώ η υπο-παραλλαγή XEC παρακολουθείται. Αυτά τα στελέχη δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Πηγή: naftemporiki.gr