Πιστοί σε Νάξο και Πάρο ζητούν βοήθεια λόγω λειψυδρίας και ξηρασίας

Σήμερα, πιστοί σε Νάξο και Πάρο προχώρησαν σε λιτανείες και δεήσεις εξαιτίας της σοβαρής ανομβρίας που πλήττει την περιοχή τους. Η ξηρασία έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες πατάτας και στις ζωοτροφές. Σύμφωνα με τον τοπικό συνεταιρισμό, η παραγωγή πατάτας έχει μειωθεί κατά 70% μετά από τρία χρόνια λειψυδρίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μητροπόλεων, έχει εκδώσει εγκύκλιο ζητώντας από τις ενορίες να τελέσουν δεήσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας. Ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σχέδιο από τις αρχές, καθώς η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή.

Ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ανέφερε ότι οι τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν από τον Απρίλιο μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, όταν η επισκεψιμότητα φτάνει τις 45.000 άτομα. Ωστόσο, το φιλτραρισμένο νερό μπορεί να μεταφερθεί μόνον κοντά στην ακτή λόγω της έλλειψης υποδομών για τη σωστή διανομή σε ολόκληρο το νησί. Επιπλέον, η χρήση του νερού αυτού από τους αγρότες απογοητεύει, καθώς το κόστος και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από χημικές ουσίες στη διαδικασία αφαλάτωσης είναι σημαντικοί.

«Το κόστος των 1.000 λίτρων αφαλατωμένου νερού είναι 2,50 ευρώ, γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τους τοπικούς φόρους», δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση επιφέρει βάρη και δυσαρέσκειες στους κατοίκους.

Πηγή: naftemporiki.gr