Πρωτοβουλίες στήριξης στέγασης για νέα ζευγάρια και ευάλωτες ομάδες στην Ελλάδα

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, με ιδιαίτερη προσοχή στα νέα ζευγάρια, τις οικογένειες και τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, έχει αναλάβει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σύμφωνα με την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την πρόκληση της επαρκούς και οικονομικά προσιτής στέγης. Πολλές οικογένειες και νέοι άνθρωποι πιέζονται οικονομικά, ενώ οι διαθέσιμες επιλογές για στέγαση είναι περιορισμένες.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι», με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, έχει ήδη πραγματοποιήσει περίπου 7.500 συμβάσεις, με 9.155 νέα ζευγάρια (25-39 ετών) να αποκτούν σπίτι. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την πρωτοβουλία με το «Σπίτι μου ΙΙ» το επόμενο έτος, διαθέτοντας 2 δισ. ευρώ, ελπίζοντας να ωφελήσει 20.000 άτομα. Η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 50 έτη και η αύξηση των ορίων δανεισμού είναι μερικές από τις σημαντικές αλλαγές του νέου προγράμματος.

Ακόμη, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», με ποσό επιδότησης 60% για ανακαινίσεις, ανακοινώθηκε πρόσφατα, με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ, αποσκοπώντας στην ανακαίνιση κατοικιών για ενοικίαση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει περιορισμένο ενδιαφέρον, με μόλις 2.000 αιτήσεις.

Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025, αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και θα παρέχει άτοκα δάνεια χωρίς κριτήρια ηλικίας ή εισοδήματος, προσεγγίζοντας έτσι περισσότερους πολίτες.

Επιπλέον πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την κοινωνική αντιπαροχή, το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» και το πρόγραμμα Κάλυψη, που παρέχουν στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και νέους, και στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Ειδικά για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν προγράμματα ανακαίνισης διαμερισμάτων για ευάλωτες ομάδες, ενώ σχεδιάζεται και στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε ανακαινισμένα κρατικά κτίρια.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 37% του εισοδήματος μιας οικογένειας κατευθύνεται σε ενοίκια, συγκριτικά με το 20% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, και το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στα αστικά κέντρα, με πολλές κατοικίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να παραμένουν κλειστές.

Πηγή: naftemporiki.gr