Θλίψη και απώλεια στο Ξυλόκαστρο από την φωτιά που στοίχισε τη ζωή δύο εθελοντών πυροσβεστών

Στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας υπάρχει κλίμα πένθους μετά τον θάνατο δύο εθελοντών πυροσβεστών, ηλικίας 35 και 40 ετών, οι οποίοι αγνοούνταν από την Κυριακή και είχαν πάει να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιάς. Η αδερφή ενός εκ των θυμάτων περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας ότι «πήγαν να σβήσουν τη φωτιά, με ένα μηχανάκι και έναν φίλο τους». Όταν οι πυροσβέστες τους ζήτησαν να επιστρέψουν, οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι θα παρέμεναν για να βοηθήσουν με την πυρασφάλεια, και από τότε δεν είχαν κανένα νέο τους.

Η ίδια ανέφερε ότι το μόνο που γνώριζε ήταν από τους φίλους που επέστρεψαν με το πυροσβεστικό όχημα, και πως «δεν υπάρχει κανείς που να πει κακό λόγο για εκείνον». Υπογράμμισε την έλλειψη υποδομών και βοήθειας στην περιοχή λέγοντας πως «ζούμε σε μια τριτοκοσμική χώρα» και εκφράζοντας την ανησυχία της για τα παιδιά των θυμάτων.

Τα προβλήματα δεν περιορίστηκαν μόνο στη φωτιά· η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις αναζωπυρώσεις την επόμενη ημέρα, αναγκάζοντας τους κατοίκους του Χελυδόρεο και της Ζάχολης να απομακρυνθούν, με την ενεργοποίηση του 112 να προειδοποιεί για τους κινδύνους. Τα συμβάντα δεν ήταν τυχαία, καθώς σπίτια κάηκαν και η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, με τους ανέμους να κατευθύνουν τις φλόγες ανατολικά.

Στην καταπολέμηση της φωτιάς συμμετείχαν 350 πυροσβέστες με υποστήριξη εναέριων μέσων, όπως 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των δύο ανδρών και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες των αρχών και του 112, τονίζοντας την επικινδυνότητα των δασικών πυρκαγιών.

Πηγή: naftemporiki.gr