Βοήθεια στην πανδημία του τυφώνα Ελίν από την αμερικανική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στους πολίτες που πλήττονται από τον τυφώνα Ελίν «για όσο διάστημα απαιτείται». Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε αυτή τη δήλωση από τον Λευκό Οίκο, εν μέσω αναφορών που καταγράφουν πάνω από 100 θανάτους στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. «Θα διασφαλίσουμε την προμήθεια τροφίμων, νερού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και μέσων διάσωσης», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αναφορές, οι αρχές εντοπίζουν τουλάχιστον 600 αγνοούμενους πολίτες, καθώς οι ομάδες διάσωσης στη Βόρεια Καρολίνα αγωνίζονται να εντοπίσουν αυτούς που έχουν χαθεί για τρεις ημέρες. Στην κομητεία Μπάμκομπ, η οποία έχει πληγεί σοβαρότερα, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί.

Η επικεφαλής της κομητείας, Αβρίλ Πίντερ, σημείωσε τους κινδύνους που προκαλούν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, τονίζοντας την έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο μέρος της περιοχής. «Οι δρόμοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κομητεία θα αρχίσει τη διανομή τροφίμων και νερού σε κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, ανέφερε την ανησυχία του για την κατάσταση επικοινωνιών στην περιοχή, καθώς το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει υποστεί σοβαρές βλάβες. Περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η Εθνοφρουρά συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στη Βόρεια Καρολίνα αργότερα αυτή την εβδομάδα και πιθανόν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να συγκληθεί για να εγκρίνει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης. Οι συνολικές ζημιές από τον τυφώνα εκτιμώνται από 15 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ασφαλιστικές εκτιμήσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr