Υποχώρηση της αυξημένης δραστηριότητας του κορωνοϊού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Η δραστηριότητα του κορωνοϊού φαίνεται να μειώνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος δημοσίευσε την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση για διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου 2024. Στην έκθεση αναλύονται οι καταστάσεις για τρεις ιούς του αναπνευστικού: SARS-CoV-2, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Η αναφορά περιλαμβάνει στοιχεία για τη γριπώδη συνδρομή, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς επίσης και για τη σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού, η οποία επίσης δείχνει να μην παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα.

Σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2, ο οργανισμός αναφέρει ότι η δραστηριότητα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φαίνεται να υποχωρεί. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση της θετικότητας στα ελεγχθέντα δείγματα, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 509, με μέση εβδομαδιαία τιμή 669. Οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε επτά και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός θανάτων ανήλθε σε 14, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν 36. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι το στέλεχος ΒΑ.2.86 επικρατεί στα δείγματα που αναλύονται, χωρίς να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Αναφορικά με τον ιό της γρίπης, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η θετικότητα είναι πολύ χαμηλή, με σποραδικά θετικά δείγματα χωρίς σοβαρούς θανάτους ή διασωληνώσεις. Αξιολογήθηκαν 1.069 στελέχη γρίπης, από τα οποία το 52% ήταν τύπου Α και το 48% τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά, παρατηρείται επικράτηση του τύπου Β.

Σχετικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), δεν ανιχνεύθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα και σε νοσοκομεία. Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού συνιστάται να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να ζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

Πηγή: naftemporiki.gr