Αυτοκτονία καταζητούμενου άνδρα προκαλεί ανησυχίες για το σύστημα στρατολόγησης στην Ουκρανία

Ένας άνδρας, που είχε καταστεί καταζητούμενος λόγω της άρνησής του να στρατευθεί, αυτοκτόνησε αφού η αστυνομία τον συνέλαβε και τον μετέφερε σε κέντρο στρατολόγησης, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Η τραγική αυτή περίπτωση αναδεικνύει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη στρατολόγηση στην Ουκρανία, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στο μέτωπο και πολλοί άνδρες προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αποφύγουν τη στρατολόγηση, είτε κρύβονται, είτε δωροδοκούν, είτε φεύγουν στο εξωτερικό.

Στην Πολτάβα, στην κεντροανατολική Ουκρανία, τοπικές αρχές δήλωσαν ότι βρέθηκε νεκρός ένας άνδρας σε στρατολογικό γραφείο, ο οποίος έφερε «προφανή σημάδια» αυτοκτονίας. Ο άνδρας αυτός είχε οδηγηθεί στο κέντρο στρατολόγησης τη Δευτέρα από την αστυνομία και ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων επειδή δεν είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως για στρατολόγηση. Σύμφωνα με ανάρτηση του τοπικού στρατολογικού γραφείου στο Facebook, «αρνήθηκε να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση», τονίζοντας ότι δεν υπήρξε «σωματική ή ψυχολογική πίεση» προς αυτόν. Την ίδια στιγμή, διενεργείται έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του.

Ταυτόχρονα, σε ουκρανικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν συχνά βίντεο που απεικονίζουν άνδρες να οδηγούνται βίαια σε στρατολογικά κέντρα, με κάποιους στρατονόμους να τους χτυπούν και να τους βάζουν σε βανάκια. Οι περισσότεροι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την Ουκρανία σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, ωστόσο, χιλιάδες έχουν προσπαθήσει να περάσουν παράνομα τα σύνορα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πολλές απώλειες, καθώς αρκετοί έχασαν τη ζωή τους όταν επιχείρησαν να κολυμπήσουν σε ποταμούς.

Το σύστημα επιστράτευσης έχει δεχθεί σφοδρές κριτικές για τις «αδικίες» και τη διαφθορά του, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2023 να απολύσει όλους τους υπευθύνους της στρατολόγησης. Πηγή: naftemporiki.gr