Αυξάνεται η ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο λόγω των ισραηλινών επιθέσεων

Η λίστα των θυμάτων από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο συνεχώς διευρύνεται. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι νεκροί έχουν φτάσει στους 558, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.835.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) έχει πλήξει πάνω από 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ, την οποία κατηγορεί ότι αποθηκεύει όπλα σε κατοικημένα σπίτια και χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα. Σήμερα το πρωί, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 65 ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι «θα διαλύσουμε ό,τι έχει χτίσει η Χεζμπολάχ τα τελευταία 20 χρόνια».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ισραηλινών δυνάμεων, βρέθηκαν οπλικά συστήματα εντός των σπιτιών, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας. Οι ισραηλινοί στρατιώτες ανακοίνωσαν ότι καταστρέφουν τη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ και προετοιμάζονται για ένα επόμενο στάδιο, με στόχο την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στο βόρειο Ισραήλ.

Η κατάσταση στον Λίβανο προκαλεί ανησυχίες για μια ανθρωπιστική καταστροφή παρόμοια με αυτή που διαδραματίζεται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 40.000. Στο Ισραήλ, πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ έχει επιλέξει να μετατρέψει τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη και φαίνεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε χερσαία επέμβαση, η οποία θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες.

Πηγή: naftemporiki.gr