Αυξανόμενα κρούσματα και θανάτοι από mpox στην Αφρική το 2023

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί 34.297 κρούσματα mpox σε πέντε αφρικανικές περιφέρειες, με 866 θανάτους να συνδέονται με την ασθένεια στην Αφρική, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υγειονομικής υπηρεσίας Africa CDC. Η mpox, γνωστή παλαιότερα ως ευλογιά των πιθήκων, είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται τόσο από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο όσο και μεταξύ ανθρώπων, προκαλώντας πυρετό, μυϊκούς πόνους και δερματικές αλλοιώσεις.

Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, με τον Δρ. Ζαν Κασέγια, γενικό διευθυντή των αφρικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης νόσων, να επισημαίνει πως «η επιδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο». Ο δείκτης εργαστηριακών εξετάσεων παραμένει «πολύ χαμηλός», αν και τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται περίπου 2.500 νέα κρούσματα εβδομαδιαίως.

Συγκεκριμένα, οι αρχές της Γκάνας ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα mpox για το 2023, εκ των οποίων ο ασθενής, ένα μικρό αγόρι, παρουσιάζει συμπτώματα που περιλαμβάνουν δερματικές αλλοιώσεις και πυρετό. Το παιδί είναι ήδη εκτός νοσοκομείου, ωστόσο οι αρχές έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 25 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Τουλάχιστον 230 ύποπτα κρούσματα βρίσκονται επίσης υπό επιτήρηση.

Η νέα έξαρση της mpox έχει ωθήσει τον ΠΟΥ να κηρύξει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στα μέσα Αυγούστου. Η νέα παραλλαγή του ιού (clade 1b) έχει βρεθεί σε διάφορες χώρες, όπως η ΛΔ Κονγκό, το Μπουρούντι, η Κένυα, η Ουγκάντα και η Ρουάντα. Παράλληλα, η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη ΛΔ Κονγκό, που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, έχει αναβληθεί, αλλά αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με τον Δρ. Κασέγια.

Πηγή: naftemporiki.gr