Αύξηση στρατιωτικής παρουσίας του Λιβάνου στο νότο υπό συνθήκες κατάπαυσης πυρός

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών στο νότιο τμήμα της χώρας αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ. Ο Μικάτι σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει σύντομες, αλλά συχνές επιθέσεις στην περιοχή αυτή, η οποία είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ. Σχετικά με την κατάσταση αυτή, υπογράμμισε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επιβολή μιας νέας ειρηνικής περιόδου, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ, που ξεκίνησε με ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο Μικάτι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι έχει λάβει “κάποιου είδους εγγυήσεις” από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τις επιθέσεις του στη Βηρυτό και τα προάστια της. Παράλληλα, ανέφερε ότι η παρουσία περίπου 4.500 στρατιωτών στο νότο του Λιβάνου θα πρέπει να αυξηθεί σε 7.000 έως 11.000, προκειμένου να επιβληθεί η κυριαρχία του κράτους σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα, όπως το 1701.

Όσον αφορά την ισραηλινή στρατιωτική δράση, ο Μικάτι επισήμανε ότι “υπάρχουν προωθήσεις και υποχωρήσεις” των ισραηλινών δυνάμεων στο λιβανικό έδαφος, καταδεικνύοντας τη διστακτικότητα στη στρατηγική τους. Σημειώνοντας τη σημασία της ασφάλειας, ο πρωθυπουργός μίλησε για ενισχυμένα μέτρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, ώστε να μην δοθούν αφορμές για ισραηλινές επιθέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στο Ισραήλ για να περιορίσει τους βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ισραήλ διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες, δηλώνοντας ότι έχουν ελευθερία δράσης σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου, Αλί Χαμίε, απέρριψε τις ισραηλινές κατηγορίες περί αποστολών όπλων στη Χεζμπολάχ μέσω του λιβανικού αεροδρομίου και συνοριακών περασμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr