Αύξηση της Διέλευσης Ρωσικών Πολεμικών Σκαφών Από τα Στενά του Γιβραλτάρ

Αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς η παρουσία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στα Στενά του Γιβραλτάρ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ισπανικού υπουργείου Άμυνας, ο αριθμός των πλοίων που έχουν περάσει από εκεί έχει εκτοξευτεί κατά 50% από την αρχή του χρόνου, συγκριτικά με το 2023. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, οι αρμόδιοι αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τις ακριβείς στατιστικές, αν και ανώτατη πηγή του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει ότι πρόκειται για «εκατοντάδες πλοία».

Συγκεκριμένα, από τα Στενά του Γιβραλτάρ διέρχονται περισσότερα από 100.000 πλοία ετησίως. Η σημασία της παρουσίας του ρωσικού στόλου έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Ουκρανία. Τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που διέρχονται αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν διάφορους τύπους, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και πλοία υλικοτεχνικής υποστήριξης, μαζί με μεγάλο αριθμό πετρελαιοφόρων.

Στο Γιβραλτάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει εγκαταστάσεις ηλεκτρονικής νοημοσύνης και επικοινωνιών που υποστηρίζουν τόσο τον βρετανικό όσο και τον αμερικανικό στρατό. Αυτές οι υποδομές περιλαμβάνουν ραντάρ παράκτιας παρακολούθησης και ηλεκτρο-οπτικά όργανα, τα οποία είναι σχεδιασμένα να εντοπίζουν κάθε πλοίο που κινείται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Πηγή: naftemporiki.gr