Αγωγές από Πολιτείες κατά του TikTok για ψυχική υγεία και εθισμό των νέων

Αγωγές έχουν καταθέσει τουλάχιστον 12 Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του TikTok, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων. Οι κριτικές επικεντρώνονται σε έναν αλγόριθμο που προτείνει περιεχόμενο προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα των χρηστών, τροφοδοτούμενο από τα βίντεο που παρακολουθούν. Οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός της εφαρμογής είναι τέτοιος ώστε να δημιουργεί εμμονή και εθισμό στα παιδιά, μέσω χαρακτηριστικών όπως η δυνατότητα ατελείωτου «σκρολαρίσματος» και οι συχνές ειδοποιήσεις.

Η έρευνα άρχισε τον Μάρτιο του 2022 από γενικούς εισαγγελείς σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Κεντάκι και το Νιου Τζέρσεϊ, ενώ όλες οι κατηγορίες έχουν ήδη κατατεθεί στη δικαιοσύνη. Πολλές πολιτείες, ανάμεσά τους και η Ουάσιγκτον, ισχυρίζονται ότι τα προβλεπόμενα μέτρα του TikTok για τον περιορισμό πρόσβασης των παιδιών σε περιεχόμενο για ενήλικες είναι ανεπαρκή, καθώς τα παιδιά μπορούν να τα παρακάμψουν με ευκολία.

Παρά τις προσπάθειες του TikTok να περιορίσει την πρόσβαση, οι σοβαρές καταγγελίες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την επιρροή της εφαρμογής στην ευημερία των νέων.

Πηγή: naftemporiki.gr