Αλβανία και Ευρώπη η ιστορική πορεία προς το μέλλον

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τόνισε ότι “για την Αλβανία δεν υπάρχει άλλο μέλλον, δεν υπάρχει άλλο μέρος και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από το μέλλον μας στην ΕΕ”. Αυτή η δήλωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Ο Ράμα χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως σημαντική από ιστορική άποψη για την Αλβανία και για τον λαό της, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήθηκε αν υπάρχει σχέδιο Β για την Αλβανία σε περίπτωση που η ΕΕ καθυστερήσει ή περιπλέξει ξανά τη διαδικασία ένταξης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Εξέφρασε την άποψη ότι είναι αλήθεια ότι η ΕΕ έχει υπάρξει άδικη με τις υποψήφιες χώρες.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι Αλβανοί δεν μπορούν να έχουν σχέδιο Β όταν πρόκειται για θεμελιώδεις αξίες όπως η ατομική ελευθερία, το κράτος δικαίου και η λειτουργική δημοκρατία. Αναφέρθηκε επίσης στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι η επιθετικότητα στην Ουκρανία βοήθησε να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, τονίζοντας την ανάγκη για προσοχή στην ψευδαίσθηση της αυτοεπάρκειας στην Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr