«Αμετακίνητοι οι κυανόκρανοι της UNIFIL παρά τις επιθέσεις και τις πιέσεις του Ισραήλ»

Οι κυανόκρανοι της UNIFIL επιβεβαίωσαν ότι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στον νότιο Λίβανο, παρ’ ότι δέχτηκαν αίτημα του ισραηλινού στρατού. Ο εκπρόσωπος της δύναμης, Αντρέα Τενέντι, δήλωσε ότι η απόφαση να παραμείνουν λήφθηκε προκειμένου να συμβάλουν στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή, παρά τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί. Πέντε από τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις.

Η UNIFIL, με 10.000 προσωπικό, βρίσκεται αντιμέτωπη με πυρά από το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, οι οποίες είναι σε ανοιχτό πόλεμο μετά την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός μάλιστα έχει ζητήσει την εκκένωση περίπου 29 θέσεων κοντά στα σύνορα, χωρίς να αναφέρει το αρχηγείο της UNIFIL, το οποίο έχει δεχτεί επανειλημμένα επιθέσεις.

Η επιθετικότητα αυτή έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία να ζητούν εξηγήσεις από τους Ισραηλινούς πρέσβεις και να επισημαίνουν πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ο εκπρόσωπος της UNIFIL υπογράμμισε ότι οι κυανόκρανοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και ότι οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν, καθιστώντας τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την ασφάλεια τους εξαιρετικά δύσκολη.

Ο Τενέντι τόνισε την ανάγκη για πολιτική και διπλωματική συζήτηση προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης, που ενδέχεται να έχει περιφερειακές επιπτώσεις. Η UNIFIL επιδιώκει τη συνεργασία με το λιβανικό στρατό για την ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι πολίτες.

Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, από τις 23 Σεπτεμβρίου, 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί, γεγονός που υπογραμμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Πηγή: naftemporiki.gr