Ανακάλυψη Πίνακα Πικάσο σε Ιταλία που Αξίζει Εκατομμύρια

Ένας πίνακας που βρέθηκε πριν από έξι δεκαετίες σε ένα υπόγειο ιταλικής βίλας εκτιμάται ότι είναι έργο του Πάμπλο Πικάσο και θα μπορούσε να πωληθεί για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο Luigi Lo Rosso, που ασχολούνταν με την ανακάλυψη θησαυρών από εγκαταλελειμμένα σπίτια, ανακάλυψε το έργο το 1962, καθώς έψαχνε σε μια βίλα στο νησί Κάπρι. Το έργο αυτό απεικονίζει μια παραμορφωμένη εικόνα της Ντόρα Μάαρ, ερωμένης του Πικάσο.

Ο πίνακας, ο οποίος φέρει μια υπογραφή «Πικάσο» στην επάνω αριστερή γωνία, παρέμεινε άγνωστος για πολλά χρόνια. Ο γιος του Λο Ρόσο, Αντρέα, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του δεν αντιλήφθηκε τη σημασία της υπογραφής και προσέφερε τον πίνακα στη σύζυγό του, ο οποίος διακόσμησε το σπίτι τους με αυτόν. Ο πίνακας παρέμεινε κρεμασμένος για περίπου 50 χρόνια, έως ότου ο Αντρέα γνωρίζοντας την ιστορία του Πικάσο, αποφάσισε να ερευνήσει την γνησιότητά του.

Η διαδικασία ταυτοποίησης της υπογραφής άρχισε τη δεκαετία του 1980 όταν ο Αντρέα είδε έναν πίνακα του Πικάσο σε ένα βιβλίο τέχνης και ενημέρωσε τους γονείς του για την πιθανή αξία του. Παρόλες τις επαφές με ιστορικούς τέχνης που αρχικά τους δήλωναν ότι το έργο δεν ήταν αυθεντικό, η οικογένεια δεν πείστηκε και προσέφυγε στην αστυνομία του νησιού. Τελικά, το έργο τέχνης φυλάσσεται σε ένα θησαυροφυλάκιο στο Μιλάνο από το 2019.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η γραφολόγος Cinzia Altieri επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της υπογραφής του Πικάσο, αφού την είχε συγκρίνει με άλλα έργα του και είχε διεξάγει εγκληματολογικές εξετάσεις. Ένας άλλος ειδικός, ο Marcante, ο οποίος συνεργάζεται με την οικογένεια, εξέφρασε και αυτός την πεποίθησή του για την γνησιότητα του έργου.

Με βάση τις εκτιμήσεις, ο πίνακας του Λο Ρόσο θα μπορούσε να αξίζει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, και αν πιστοποιηθεί από το Ίδρυμα Πικάσο στο Παρίσι, η αξία του θα μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Ο Αντρέα δήλωσε ότι είναι ευτυχής με την εξέλιξη, αλλά σημείωσε ότι περιμένει ακόμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πιστοποίησης.

Πηγή: naftemporiki.gr