Ανακάλυψη στοιχείων για τον ορειβάτη Σάντι Ιρβάιν στο Έβερεστ μετά από έναν αιώνα μυστηρίου

Μια αποστολή του National Geographic τον Σεπτέμβριο εντόπισε μια μπότα και μια κάλτσα που φαίνονταν από έναν λιώνοντα παγετώνα στο όρος Έβερεστ, προκαλώντας αναστάτωση για ένα μυστήριο που παραμένει αναπάντητο εδώ και έναν αιώνα. Η ετικέτα στη μάλλινη κάλτσα ανέγραφε το όνομα «A.C. Irvine», υποδεικνύοντας ότι ανήκει στον Βρετανό ορειβάτη Andrew «Sandy» Irvine, ο οποίος εξαφανίστηκε το 1924 μαζί με τον συμπατριώτη του George Mallory.

Το ζευγάρι χάθηκε στις 8 Ιουνίου 1924, μόλις 800 πόδια κάτω από την κορυφή του Έβερεστ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του για την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Η επίτευξη της κορυφής παραμένει αβέβαιη και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το σώμα του Ιρβάιν ούτε η κάμερα που θα μπορούσε να αποκαλύψει την τύχη τους.

Όταν η αποστολή του National Geographic ανακάλυψε το πόδι που πιστεύεται ότι ανήκει στον Irvine, συνειδητοποίησαν ότι ίσως πρόκειται για την πρώτη απτή απόδειξη της τύχης του. «Είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη για το πού κατέληξε ο Σάντι», δήλωσε ο σκηνοθέτης Jimmy Chin, τονίζοντας τη σημασία της ανακάλυψης για τις οικογένειες των αγνοούμενων και την ορειβατική κοινότητα.

Λίγες ημέρες πριν από αυτήν την εύρεση, η ομάδα είχε εντοπίσει μια φιάλη οξυγόνου από μια αποστολή του 1933 και ένα τσεκούρι πάγου που ανήκει στον Irvine. Ενθαρρυμένοι από αυτή την ανακάλυψη, οι συμμετέχοντες στην αποστολή πέρασαν τις επόμενες ημέρες ψάχνοντας τον παγετώνα, μέχρι που ο κινηματογραφιστής Erich Roepke εντόπισε τη μπότα. Ο Τσιν δήλωσε ότι «νομίζω ότι κυριολεκτικά έλιωσε μια εβδομάδα πριν τη βρούμε».

Η μπότα και το πόδι εστάλησαν σε ψυγείο στην Ορειβατική Ένωση Κίνας-Τιμπέτ, ενώ η ομάδα ενημέρωσε την οικογένεια του Irvine, συμπεριλαμβανομένης της δισέγγονής του, Julie Summers. Αυτή η είδηση την συγκίνησε βαθιά. «Έχω ζήσει με αυτή την ιστορία από τότε που ήμουν επτά χρονών», δήλωσε η Σάμερς, που είχε προσδοκία να ανακαλυφθεί κάτι νέο από την εποχή του πτώματος του Mallory το 1999.

Πηγή: naftemporiki.gr