Αποχώρηση στρατιωτών της UNIFIL από παρατηρητήριο στον Λίβανο λόγω ισραηλινού πυρός

Στρατιώτες της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) αποχώρησαν από ένα παρατηρητήριο κοντά στην πόλη Ντάρια στον νότιο Λίβανο την Τρίτη, μετά από πυρά που δέχθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με την αποστολή, οι Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ εκτελούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, άνοιξαν πυρ εναντίον του παρατηρητηρίου μόλις αντιλήφθηκαν ότι παρακολουθούνταν, αναγκάζοντας τους φρουρούς να αποσυρθούν προς αποφυγή τραυματισμού.

Η UNIFIL είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση των εχθροπραξιών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής με το Ισραήλ, σε μια περιοχή όπου έχουν σημειωθεί σοβαρές συγκρούσεις αυτόν τον μήνα, κυρίως μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Επιπλέον, η αποστολή ανέφερε ότι ιατρικό κέντρο σε μια από τις θέσεις της στο Μπέιτ Λέιφ υπέστη ζημιές από οβίδα ή ρουκέτα άγνωστης προέλευσης, καθώς και από δύο άλλες οβίδες που πλήγωσαν θέση στην Καφέρ Σούμπα, προκαλώντας ζημιές σε καταλύματα.

Ενώ κανένας κυανόκρανος δεν τραυματίστηκε σε αυτά τα περιστατικά, η UNIFIL σημείωσε ότι πέντε στρατιώτες της έχουν τραυματιστεί από τις αρχές Οκτωβρίου, από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο. Επίσης, τουλάχιστον 20 θέσεις της UNIFIL έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανομένων άμεσων πυρών και ενός περιστατικού στις 13 Οκτωβρίου, όταν δύο ισραηλινά άρματα παραβίασαν την πύλη μιας βάσης της αποστολής.

Η UNIFIL τόνισε ότι, παρά την πίεση που αντιμετωπίζει η αποστολή και οι χώρες που παρέχουν στρατεύματα, οι ειρηνευτές παραμένουν αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους. Πηγή: naftemporiki.gr