Αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας εντόπισαν ότι η Βόρεια Κορέα προτίθεται να στείλει 12.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών των ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να στηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, τα στρατεύματα έχουν ήδη αποχωρήσει από τη Βόρεια Κορέα.

Στην ίδια κατεύθυνση, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα πως έξι Βορειοκορεάτες νεκρώθηκαν μετά από επίθεση με ουκρανικό πύραυλο στην περιοχή του Ντόνετσκ, η οποία είναι μερικώς κατεχόμενη, στις 3 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει πληροφορίες για 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στη ρωσική επιχείρηση.

Αν και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι στιγμής, η κατάσταση οδήγησε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, προκειμένου να εξεταστεί η αποστολή στρατευμάτων. Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, όπως ο Γενικός Γραμματέας Μαρκ Ρούτε, υπογράμμισαν ότι δεν έχουν στοιχεία για την εμπλοκή Βορειοκορεατών στρατιωτών στις μάχες, αλλά επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τη Ρωσία με διάφορους τρόπους.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Ειδικοί εκτιμούν ότι σε αντάλλαγμα, η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει λάβει οικονομική και τεχνολογική βοήθεια για την αναβάθμιση του πυρηνικού της οπλοστασίου υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πηγή: naftemporiki.gr