Διαμάχη Ιταλίας και Δικαιοσύνης για την Επιστροφή Μεταναστών από την Αλβανία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Κάλο Νόρντιο, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Παλέρμο της Σικελίας, μίλησε για την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης σχετικά με την επιστροφή δώδεκα μεταναστών από τα κλειστά κέντρα παραμονής στην Αλβανία. Ο Νόρντιο, γνωστός συνεργάτης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ανέφερε: «Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια της αρμοδιότητάς τους και θεωρούν ότι έχουν εξουσίες που δεν τους ανήκουν, όπως το να χαρακτηρίζουν ασφαλή μια χώρα, τότε η πολιτική οφείλει να παρέμβει, καθώς εκφράζει τη λαϊκή βούληση. Αν ο λαός δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις μας, τότε θα πρέπει να αποχωρήσουμε».

Η απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες έχουν δικαίωμα να μεταφερθούν στην Ιταλία, κατάσταση που ακυρώνει τα σχέδια της Μελόνι να μεταφέρει αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός της Ιταλίας, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις. Σημαντικό είναι ότι πρόσφατα 16 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο και μεταφέρθηκαν στην Αλβανία, αλλά τέσσερις από αυτούς μεταφέρθηκαν στην Ιταλία για ιατρικούς λόγους ή ως ανήλικοι.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Λουτσιάνα Σαντζιοβάνι, δήλωσε ότι η μη επικύρωση των κρατήσεων οφείλεται στην αδυναμία αναγνώρισης των κρατών προέλευσης των κρατουμένων ως ασφαλών χωρών. Επιπλέον, μόνο οι μετανάστες που προέρχονται από μια συγκεκριμένη λίστα κρατών που αναγνωρίζονται ως ασφαλή μπορούν να σταλούν στην Αλβανία. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει διπλωματικά επεισόδια, ειδικά αν η Αλβανία χαρακτηριστεί μη ασφαλής χώρα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αρτούρο Σαλέρνι, η απόφαση ισχύει και για τους 12 μετανάστες που παραμένουν. Υπενθυμίζεται ότι μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έφερε περιορισμούς στην δυνατότητα κράτησης μεταναστών στην Αλβανία, εφόσον η χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι μια χώρα εκτός της ΕΕ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής αν δεν απαλλαγεί από κινδύνους σε ολόκληρη την επικράτειά της.

Πηγή: naftemporiki.gr