Διεθνής Κοινή Δήλωση για Προσωρινή Κατάπαυση Πυρός στον Λίβανο και Ισραήλ

Μετά από σημαντική διπλωματική δραστηριότητα στον ΟΗΕ, 10 χώρες μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός διαρκείας 21 ημερών στον Λίβανο, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Στόχος είναι να προληφθεί μια πιθανή χρόνια κλιμάκωση στην περιοχή. Οι χώρες που υπογράφουν τη δήλωση είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Στη δήλωση τονίζεται ότι η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι απαράδεκτη και συνιστά σοβαρό κίνδυνο για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση. Οι υπογράφοντες εκφράζουν την ανάγκη να υπάρξει μια διπλωματική διευθέτηση, προκειμένου οι πολίτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Ανάλογα, τονίζεται πως η διπλωματία δεν μπορεί να επιτύχει εάν η σύγκρουση συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Η κοινή δήλωση καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός άμεσα, παρέχοντας την ευκαιρία για μια διαπραγματευτική λύση. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επίσης μια ξεχωριστή δήλωση του προεδρεύοντα Τζο Μπάιντεν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην κοινή δήλωση τους, προτρέπουν για ευρεία υποστήριξη της πρωτοβουλίας και την άμεση υποστήριξη κυβερνήσεων από το Ισραήλ και το Λίβανο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια για τους πολίτες και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Πηγή: naftemporiki.gr