Δίκη που κρίνει το μέλλον της Μαρίν Λεπέν ξεκινά στο Παρίσι

Σήμερα ξεκίνησε στο Παρίσι μια σημαντική δίκη που μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό μέλλον της Μαρίν Λεπέν. Η ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης αντιμετωπίζει κατηγορίες, μαζί με 26 άλλα στελέχη του κόμματος, για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Οι κατηγορίες αφορούν τη χρήση αυτών των κονδυλίων για υποτιθέμενες θέσεις εργασίας, που σχετίζονται δήθεν με βοηθούς ευρωβουλευτών του κόμματος, στο Ευρωκοινοβούλιο, την περίοδο 2004-2016. Στην υπόθεση είναι συμπεριλημμένος και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πατέρας της Μαρίν, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Αν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι, η ποινή μπορεί να φτάσει έως και 10 χρόνια κάθειρξη, πρόστιμο μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ, καθώς και αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε έως δέκα χρόνια. Για τη Μαρίν Λεπέν, μια καταδίκη θα μπορούσε να της κλείσει το δρόμο για τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ο δικηγόρος και ευρωβουλευτής της Λεπέν, Αλεξάντρ Βαρό, έχει χαρακτηρίσει την δίωξη ως «παράλογη». «Δεν υπάρχει ούτε ένα σεντ που να έχει μπει στην τσέπη ενός ευρωβουλευτή ή ενός κοινοβουλευτικού βοηθού», δήλωσε στο RTL. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Μαρίν Λεπέν είναι «απολύτως πεπεισμένη» ότι θα αθωωθεί, εκφράζοντας την ηρεμία του σχετικά με την έκβαση της δίκης.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η Εθνική Συσπείρωση είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ, μετά την τρίτη θέση που κατέκτησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, γεγονός που υποδηλώνει την επιρροή που μπορεί να ασκήσει στη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.

Πηγή: naftemporiki.gr