Δημόσιες και Ιδιωτικές Αποτιμήσεις της Διεθνούς Πολιτικής στο Νέο Βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ

Το νέο βιβλίο του θρυλικού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, του οποίου οι αποκαλύψεις συνέβαλαν στην πτώση του Νίξον, προσφέρει μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική ματιά στις διεθνείς σχέσεις και την εξουσία σε κορυφαίο επίπεδο. Με τίτλο «War», το βιβλίο αντλεί πληροφορίες από εκατοντάδες συνεντεύξεις με συμβούλους του Μπάιντεν και αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με κρίσιμες στιγμές της προεδρίας του.

Ανάμεσα στα πιο «σκληρά» επεισόδια περιλαμβάνονται οι ιδιωτικές αποτιμήσεις του Μπάιντεν για παγκοσμίου φήμης ηγέτες. Σε μια συνομιλία του, αποκαλεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου «κακό τύπο» και «ψεύτη», επισημαίνοντας τις ψηφισμένες στρατηγικές του κατά την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα. Η σχέση τους φαίνεται να έχει γίνει πολύ δύσκολη, με τον Μπάιντεν να ρωτά τον Νετανιάχου για τη στρατηγική του και να εκφράζει την ανησυχία του ότι δεν είχε κάποιο σχέδιο.

Η κριτική του Μπάιντεν δεν περιορίζεται μόνο στον Νετανιάχου, καθώς εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκαλώντας τον «επιτομή του κακού» λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Γούντγουορντ, η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν είχε επισημάνει μια πιθανότητα 50% ότι ο Πούτιν θα προχωρούσε στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ανησυχία που αντικατοπτρίζεται και στις συνομιλίες που είχε ο Μπάιντεν με τον Πούτιν.

Οι κρίσεις που αντιμετώπισε ο Μπάιντεν περιλάμβαναν την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και τη ρωσική επιθυμία για επιθετικότητα. Συγκεκριμένα, οι αναφορές ανέφεραν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για τα σχέδια του Πούτιν, τα οποία αποδείχθηκαν καταλυτικά για την προετοιμασία των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτη είναι και η συνομιλία μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν και του Ρώσου ομολόγου του, Σοϊγκού, όπου προειδοποίησε ότι η χρήση πυρηνικών θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία.

Η συνομιλία Χάρις-Ζελένσκι στο Μόναχο είναι εξίσου αποκαλυπτική, καθώς η Αντιπρόεδρος είχε αναφέρει στον Ουκρανό Πρόεδρο ότι θα πρέπει να σκεφτεί σχέδιο διαδοχής σε περίπτωση που δεν μπορεί να κυβερνήσει. Αυτή η συζήτηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας για την ασφάλεια της Ουκρανίας, γεγονός που αποτυπώνει την προβληματική κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Μέσα από αυτές τις αποκαλύψεις, το βιβλίο του Γούντγουορντ προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση των πολιτικών και στρατηγικών αποφάσεων του Μπάιντεν και της ομάδας του, φωτίζοντας πτυχές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και των διεθνών σχέσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr