Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας με τα παιδιά να πλήττονται περισσότερο

Σύμφωνα με έκθεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες οξείας φτώχειας παγκοσμίως, με το 50% αυτών να είναι παιδιά. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη της Οξφόρδης (OPHI), καταδεικνύει ότι οι φτωχές χώρες αντιμετωπίζουν τρεις φορές υψηλότερα ποσοστά φτώχειας σε σύγκριση με χώρες που δεν πλήττονται από συγκρούσεις. Ειδικότερα, το 2024, 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από ακραία πολυδιάστατη φτώχεια, με 455 εκατομμύρια εξ αυτών να ζουν σε περιοχές συγκρούσεων.

Η Ζαμπίνα Αλκίρε, διευθύντρια του OPHI, ανέφερε ότι οι ένοπλες συρράξεις ενδέχεται να υπονομεύουν τις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας, τονίζοντας το σοβαρό μέγεθος των ανθρώπων που δυσκολεύονται να ζήσουν αξιοπρεπώς υπό το φόβο της ανασφάλειας. «Αυτό υποδηλώνει μια σκληρή αλλά αναπόφευκτη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, ώστε να επιτευχθεί η μείωση της φτώχειας και η προώθηση της ειρήνης», πρόσθεσε.

Στην Ινδία, η κατάσταση είναι δραματική, καθώς 234 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακραία φτώχεια, ακολουθούμενοι από το Πακιστάν, την Αιθιοπία, τη Νιγηρία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χώρες που μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό από το σύνολο των φτωχών ανθρώπων παγκοσμίως.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 28% των παιδιών διεθνώς ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ή περίπου 584 εκατομμύρια κάτω των 18 ετών, σε σύγκριση με το 13,5% των ενηλίκων. Οι περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φτώχειας είναι η Υποσαχάρια Αφρική και η Νότια Ασία.

«Ο αγώνας για τις βασικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα σφοδρός για τους φτωχούς στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις», δήλωσε ο Γιαντσούν Ζανγκ, επικεφαλής στατιστικολόγος στο UNDP. Η κατάσταση είναι αναμφίβολα απογοητευτική και απαιτεί άμεση προσοχή από τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr