Δοκιμή Διηπειρωτικού Πυραύλου από την Κίνα Μετά από Δεκαετίες

Η Κίνα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου στον Ειρηνικό, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στο Πεκίνο. Ο πύραυλος, που ήταν εξοπλισμένος με μια εικονική κεφαλή, έπεσε στην καθορισμένη περιοχή-στόχο στην ανοιχτή θάλασσα. Αυτή η ανακοίνωση είναι ασυνήθιστη, καθώς οι δοκιμές πυραύλων από την Κίνα συνήθως δεν δημοσιοποιούνται.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ζανγκ Σιάογκανγκ, δήλωσε ότι η εκτόξευση είχε ως στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας και ήταν μέρος του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης. Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι η εκτόξευση δεν στράφηκε εναντίον άλλης χώρας και ότι οι γύρω χώρες είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Η τελευταία γνωστή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Κίνα πάνω από τον Ειρηνικό χρονολογείται από τον Μάιο του 1980, όταν ο πύραυλος Dongfeng-5 κάλυψε απόσταση 9.000 χιλιομέτρων. Από τότε, η Κίνα χρησιμοποίησε άλλα μοντέλα πυραύλων τύπου Dongfeng (DF) υπό διαφορετικές συνθήκες. Σημειώνεται ότι η Κίνα διαθέτει τον DF-41, έναν τύπο διηπειρωτικού πυραύλου ικανό να διανύσει έως και 15.000 χιλιομέτρων.

Ο Ankit Panda, αναλυτής από το Carnegie Endowment for International Peace, επεσήμανε ότι αυτές οι δοκιμές συνήθως διαρκούν στον κινεζικό εναέριο χώρο και ότι είναι σπάνιο να βλέπουμε διεξαγωγή τους σε αυτό το πλαίσιο. Η εν λόγω εκτόξευση θεωρείται ότι δείχνει τη συνεχιζόμενη διαδικασία εκσυγχρονισμού των πυρηνικών δυνάμεων της Κίνας, η οποία απαιτεί νέες δοκιμές.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Κίνα κατέχει περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές και αναμένεται να συνεχίσει την επέκταση του οπλοστασίου της, αν και εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Πηγή: naftemporiki.gr