Δραματική Κλιμάκωση των Εντάσεων Ισραήλ Ιράν και οι Επιπτώσεις για την Παγκόσμια Οικονομία

Στο σκοτάδι παραμένουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις του Ισραήλ, το οποίο φαίνεται να σχεδιάζει ένα ισχυρό πλήγμα κατά του Ιράν, αντί για συμβολικές αντιδράσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αισθάνεται ότι έχει το πάνω χέρι, έχοντας ήδη εξοντώσει την ηγετική ομάδα της Χεζμπολάχ και προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη Βηρυτό και τη Γάζα. Πληροφορίες από ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποδεικνύουν ότι το Ισραήλ δεν έχει δώσει σαφείς διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με το πότε και πώς θα προχωρήσει σε επίθεση.

Η ενδεχόμενη επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αν η επίθεση επιτύχει, θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα με αντίποινα. Αν αποτύχει, η Τεχεράνη ενδέχεται να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα, προχωρώντας σε ταχύτερη εμπλουτισμένη παραγωγή ουρανίου.

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν επίσης κρίσιμο σημείο. Σε περίπτωση που το Ιράν απαντήσει με κλείσιμο των Στενών, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει δραματική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, πλήττοντας τις παγκόσμιες οικονομίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τιμές του μπρεντ θα μπορούσαν να φτάσουν στα 200 ή και 250 δολάρια ανά βαρέλι, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και δημιουργώντας προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές στρατηγικές πριν προχωρήσει σε πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σαφείς πληροφορίες για τον χρόνο της πιθανής επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει το Ιράν κατά την επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και οι εξελίξεις ενδέχεται να εξελιχθούν απρόβλεπτα, με τις πιθανές αντιδράσεις από το Ιράν και τις συνέπειες για την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία να διακυβεύονται.

Πηγή: naftemporiki.gr