Ευρωπαϊκή Ένωση Καταδικάζει τις Επιθέσεις κατά Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει κάθε επίθεση κατά των αποστολών του ΟΗΕ και εκφράζει την «ιδιαίτερα σοβαρή» ανησυχία της σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά της UNIFIL στο Λίβανο, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε τραυματισμούς ειρηνευτικών δυνάμεων. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι τέτοιες ενέργειες προconstitutes σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και καταδικάζονται απερίφραστα. Τονίζει ότι η ευθύνη όλων των παραγόντων είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ, καθώς και να σέβονται την ακεραιότητα των εγκαταστάσεών του.

Η ΕΕ εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ, καλώντας την να σταματήσει, καθώς και για τις επιθέσεις στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα του Λιβάνου από τις IDF, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις.

«Αναμένουμε επειγόντως εξηγήσεις και μια διεξοδική έρευνα από τις ισραηλινές αρχές για τις επιθέσεις κατά της UNIFIL, η οποία παίζει θεμελιώδη ρόλο στη σταθερότητα του Νοτίου Λιβάνου», υπογραμμίζει ο Μπορέλ.

Τέλος, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και καλεί όλα τα μέρη να δεσμευτούν για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: naftemporiki.gr