Γαλλία και Ουκρανία Συζητούν Σχέδιο Νίκης και Στρατηγικές Ειρηνικής Λύσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, πραγματοποίησε συνομιλίες στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Άντριι Σιμπίχα, με θέμα το “σχέδιο νίκης” και τη δεύτερη σύνοδο για την ειρήνη που επιδιώκει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτή η συνάντηση έλαβε χώρα λιγότερο από επτά ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου νίκης από τον Ζελένσκι, που στοχεύει στη διασφάλιση μιας “δίκαιης ειρήνης” απέναντι στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Μπαρό δήλωσε ότι “μια νίκη της Ρωσίας θα επιβεβαίωνε τον νόμο του ισχυρότερου και θα βύθιζε την παγκόσμια τάξη στο χάος”, γι’ αυτό και οι συνομιλίες τους ήταν κρίσιμες για την προώθηση του σχεδίου ειρήνης του προεδρείου Ζελένσκι. Από την πλευρά του, ο Σιμπίχα τόνισε τη στήριξη της Γαλλίας για τον “δρόμο προς την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους στόχους του σχεδίου του Ουκρανού προεδρεύοντος.

Η συζήτηση υπήρξε, επίσης, εντατική σχετικά με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Νότια Κορέα, οι οποίες ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα προγραμματίζει να στείλει μέχρι και 12.000 στρατιώτες για να στηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Ο Μπαρό χαρακτήρισε τα νέα αυτά “εξαιρετικά σοβαρά”, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση στην σύγκρουση, επισημαίνοντας την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης και εξαγωγής του πολέμου προς την Ασία.

Ο Ουκρανός υπουργός προειδοποίησε ότι η συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια “τεράστια απειλή κλιμάκωσης”, κινδυνεύοντας να ξεπεράσει τα τωρινά σύνορα της σύρραξης. Αύριο, ο Μπαρό προγραμματίζει να επισκεφθεί το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κοντά στη γραμμή του μετώπου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση.

Πηγή: naftemporiki.gr