Γαλλική Naval Group Υπογράφει Σύμβαση Πώλησης Τεσσάρων Υποβρυχίων στην Ολλανδία

Σήμερα, η γαλλική εταιρεία Naval Group υπογράφει σύμβαση με το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας για την πώληση τεσσάρων πολεμικών υποβρυχίων κλάσης Barracuda, συνολικής αξίας 5,65 δισ. ευρώ. Αυτά τα υποβρύχια προορίζονται για να αντικαταστήσουν ισάριθμα ολλανδικά, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, με το πρώτο υποβρύχιο τύπου Walrus να έχει ήδη αποσυρθεί τον Οκτώβριο του 2023.

Το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των υποβρυχίων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής στην Ολλανδία, που στοχεύει στην ανανέωση του πολεμικού της στόλου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 πλοίων με προϋπολογισμό άνω των 11 δισ. ευρώ. Ο γαλλικός όμιλος δεσμεύεται να παραδώσει τα δύο πρώτα υποβρύχια, Orka και Zwaardvis, εντός 10 ετών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ τα άλλα δύο, Barracuda και Tijgerhaai, θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία παράδοσης μέχρι τα τέλη του 2039. Τα υποβρύχια αυτά θα είναι ικανά να μεταφέρουν αμερικανικούς πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ και τορπίλες.

Η Naval Group θα συνεργαστεί με πολλές ολλανδικές εταιρείες για 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ναυπηγείου Royal IHC, το οποίο θα αναλάβει την κατασκευή υποβρυχίων, ενώ θα ενσωματωθούν και βασικά ερευνητικά ινστιτούτα. Η συνεργασία αυτή θα δώσει στις ολλανδικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group.

Η υπογραφή της σύμβασης απαιτούσε την υπέρβαση κάποιας νομικής παρέμβασης στην Ολλανδία από τον γερμανικό όμιλο TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems), ο οποίος συμμετείχε επίσης στον διαγωνισμό. Αυτό ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη Naval Group, τα υποβρύχια Barracuda είναι εξαιρετικά αθόρυβα, ισχυρά και ευέλικτα, και μπορούν να επιχειρούν υποβρυχίως για μεγάλες χρονικές περιόδους, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της Ολλανδίας για την προστασία των υποδομών και των θαλάσσιων διαδρομών, καθώς και την υπεράσπιση των υπερπόντιων εδαφών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας που θα ενισχύσει την στρατηγική αυτονομία της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή πολλών ολλανδικών βιομηχανιών και ερευνητικών ιδρυμάτων. «Υπάρχουν πολλές ολλανδικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο, όπως η Royal IHC και η Thales», αναφέρει η Naval Group.

Πηγή: naftemporiki.gr