Γκουτέρες στην Ρωσία για τη σύνοδο κορυφής των Brics και συναντήσεις με ηγέτες παγκόσμιων δυνάμεων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έφτασε το πρωί στη Ρωσία προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Brics, που λαμβάνει χώρα στο Καζάν. Εκεί, θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πλήθος ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο, όπως ανέφερε ο ΟΗΕ.

Αύριο, Πέμπτη, ο Γκουτέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με κύριο θέμα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των δύο ανδρών από τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Φαρχάν Χακ, τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα επαναλάβει τις θέσεις του σχετικά με μια δίκαιη ειρηνική λύση που θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Γκουτέρες στη σύνοδο “λάθος επιλογή”, σημειώνοντας ότι αυτή βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, ο Πούτιν προσπαθεί με τη σύνοδο αυτή να αποδείξει την αποτυχία της δυτικής πολιτικής κατά των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Η ομάδα των Brics, η οποία ιδρύθηκε το 2009 με τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), έχει επεκταθεί από το 2010 με την ένταξη της Νότιας Αφρικής και φέτος προστέθηκαν τέσσερις ακόμη χώρες: η Αιθιοπία, το Ιράν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μια σοβαρή κρίση στην Ευρώπη, με τον Γκουτέρες να υποστηρίζει πως η προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία “δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο”. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει την προθυμία του να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση της σύγκρουσης.

Πηγή: naftemporiki.gr