Η Αγωνία και η Φρίκη των Παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

Η Unicef χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας ως «κόλαση επί της γης» για το ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν εκεί, με σχεδόν 40 παιδιά να χάνουν τη ζωή τους καθημερινά. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, Τζέιμς Έλντερ, σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη ανέφερε ότι «τα παιδιά εξακολουθούν να υφίστανται καθημερινά απερίγραπτα βάσανα». Περιέγραψε τη Γάζα ως την «πραγματική ενσάρκωση της κόλασης επί της γης» και τόνισε την επιδείνωση της κατάστασης καθώς «παρακολουθούμε τις φρικτές επιπτώσεις των αεροπορικών πληγμάτων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με «συντηρητικές» εκτιμήσεις μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 14.100 παιδιά στη Γάζα, που σημαίνει ότι έχουν χαθεί καθημερινά περίπου 35 με 40 κορίτσια και αγόρια. Πολλά από αυτά τα θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

Η κατάσταση για τους επιζώντες είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν διαθέτουν ασφαλείς χώρους. Ο Έλντερ δήλωσε ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους δεν είναι ασφαλείς ούτε στα σχολεία, ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στους καταυλισμούς. Ανέφερε την περίπτωση της Καμάρ, ενός 7χρονου κοριτσιού που τραυματίστηκε στην Τζαμπάλια και χρειάστηκε ακρωτηριασμό λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας. Αυτή και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να φύγουν προς τα νότια, μένοντας σε μια σκηνή με στάσιμα νερά γύρω τους.

Η Unicef δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Γάζα έχει εξελιχθεί σε «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά», και δύο μήνες αργότερα, την χαρακτήρισε «την πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τα παιδιά». «Εάν αυτό το επίπεδο φρίκης δεν ξυπνά την ανθρωπιά μας και δεν μας ωθεί να δράσουμε, τότε τι θα την ξυπνήσει;» διερωτήθηκε ο Έλντερ.

Πηγή: naftemporiki.gr