Η Αλλαγή των Στρατηγικών Σχέσεων Ισραήλ και ΗΠΑ στην Σκιά των Συγκρούσεων

Ήταν Ιανουάριος του 2020 όταν ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί έφτασε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από τη Δαμασκό. Ως επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, μιας ελίτ μονάδας του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ο Σουλεϊμανί είχε κομβικό ρόλο στις επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Η Κουντς διαχειριζόταν την εκπαίδευση, τον οπλισμό και την υποστήριξη δυνάμεων πληρεξουσίων σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Λιβάνου. Μόλις ο Σουλεϊμανί αποχώρησε από το αεροδρόμιο, δέχθηκε επίθεση από αμερικανικό drone, με την εκδοχή ότι το Ισραήλ παρείχε πληροφορίες για την επιτυχία της αποστολής. Η εντολή δολοφονίας είχε δοθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Όπως δήλωσε ο Τραμπ αργότερα, αισθάνθηκε απογοήτευση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν είχε αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην επιχείρηση.

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2024, ο Νετανιάχου διέταξε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Δαμασκό, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο Ιρανών στρατηγών. Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προχώρησε σε ενέργεια αεροπορικής επιδρομής κατά του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Σε σύγκριση με τις επίμαχες περιόδους, η αντίληψη για την Ισραηλινή στρατηγική έχει αλλάξει, καθώς η 7η Οκτωβρίου 2023 αποδείχτηκε μια κρίσιμη ημερομηνία, με έναν από τους πιο αιματηρούς τρόπους ιστορίας του Ισραήλ.

Η τρέχουσα κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στον Λευκό Οίκο, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να αντέτεινε στον Νετανιάχου ότι η διεθνής αντίληψη για το Ισραήλ έχει μετατραπεί σε εκείνη ενός “κράτους ταραξία”. Παρά την υποστήριξη και την αποστολή στρατιωτικών βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξελίξεις στο Ισραήλ και οι επιθέσεις της Χαμάς δείχνουν ότι οι συνέπειες της ισραηλινής στρατηγικής έχουν ανατραπεί. Οι πρόσφατες συγκρούσεις απαιτούν επαναλανσάρισμα της στατικής ισορροπίας στην περιοχή.

Στο παρελθόν, μια σειρά από επιθετικές ενέργειες θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένες στρατιωτικές συγκρούσεις, όπως οι επιθέσεις που έχει δεχτεί το Ισραήλ από δυνάμεις του Ιράν και υποστηριζόμενες οργανώσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές οι επιθέσεις μέχρι στιγμής δεν προκάλεσαν αναβίωση ενός περιφερειακού πολέμου δείχνει ότι οι αποφάσεις του Νετανιάχου είναι πλέον πιο ριψοκίνδυνες και ίσως να περιλαμβάνουν μια νέα στρατηγική αντίληψη.

Βλέποντας στο κοντινό μέλλον, το Ισραήλ φαίνεται να αλλάζει την προσέγγισή του σε στρατηγικά ερωτήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που αναδύονται και την αναγκαία ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με την αμερικανική πολιτική και τις ανθρωπιστικές συνέπειες των συγκρούσεων, προοιωνίζεται ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr