Η Αμετανόητη Θέση του Γιαχία Σινουάρ και οι Συνέπειες των Επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου

Αμετανόητος παραμένει ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, όσον αφορά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που τον γνωρίζουν. Για τον 62χρονο Σινουάρ, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας των επιδρομών της Χαμάς, ο ένοπλος αγώνας παραμένει ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία ενός παλαιστινιακού έθνους. Παρά την ισραηλινή αντίδραση, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων και την εξάλειψη της Χεζμπολάχ, ο Σινουάρ φαίνεται να μην έχει μετανιώσει.

Οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου είχαν σοκαριστικά αποτελέσματα, με ισραηλινούς απολογισμούς να καταγράφουν 1.200 θανάτους, κυρίως πολιτών, και 250 ομήρους. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν μια μαζική επιχείρηση, με 41.600 θανάτους και την εκτόπιση 1,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ και τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Η κατάσταση έχει πλέον επεκταθεί και στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ έχει πλήξει την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ, με σημαντικές απώλειες στην ηγεσία της. Η Τεχεράνη, που στηρίζει τη Χαμάς, διατρέχει τον κίνδυνο να εμπλακεί σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ. Ο Χασάν Χασάν, συγγραφέας και ερευνητής ισλαμικών ομάδων, τόνισε ότι οι συνέπειες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου θα εμφανίζονται σε «κύματα», υποδηλώνοντας ότι ο «Άξονας της Αντίστασης» ίσως να μην ανακάμψει.

Ωστόσο, μια σειρά από αποτυχίες και προκλήσεις φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεάσει σφοδρά την επιρροή του Σινουάρ στη Χαμάς, αν και υπάρχουν ενδείξεις διαφωνίας ανάμεσα στους κατοίκους της Γάζας. Πηγή: naftemporiki.gr