Η Αβεβαιότητα της Ελευθερίας του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες Ενόψει των Προεδρικών Εκλογών

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που πλησιάζουν, ενδέχεται να επιδεινώσουν το ήδη εχθρικό κλίμα για τους δημοσιογράφους στη χώρα. Η πολιτική πόλωση και οι επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης εντείνουν την ανησυχία και προκαλούν αβεβαιότητα για την ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επιθέσεων, συλλήψεων και διαδικτυακής παρενόχλησης.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει σχόλια από τη συντάκτρια Κάθριν Τζέικομπσεν, εστιάζει στις επιπτώσεις της πολιτικής περιόδου του Ντόναλντ Τραμπ, όπου η ρητορική εναντίον των μέσων ενημέρωσης ενίσχυσε την καχυποψία απέναντί τους. Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερα από 50% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι δημοσιογράφοι παρατηρούν επίσης ότι οι «εναλλακτικές αλήθειες» που αναδύθηκαν κατά την προηγούμενη προεδρία έχουν δημιουργήσει παράλληλες αφηγήσεις που τους απομακρύνουν από τους αναγνώστες τους.

Όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη φωτορεπόρτερ Amanda Andrade-Rhoades, η 6η Ιανουαρίου υπήρξε μία προειδοποίηση για την αφοσίωση της δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Επιπλέον, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων προειδοποιεί ότι η επόμενη προεδρική θητεία θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά την λειτουργία των ανεξάρτητων μέσων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Αν το νέο πρόσωπο στον Λευκό Οίκο δεν προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, όχι μόνο εσωτερικά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δημοσιογράφοι ανησυχούν ότι μία ενδεχόμενη δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ξένους ηγέτες να περιορίσουν τη δική τους ελευθερία του Τύπου, υπονομεύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες σε άλλες χώρες. Στο παρόν κλίμα, πολλά δημοσιογραφικά γραφεία αναγκάζονται να πραγματοποιούν εκτενείς αξιολογήσεις ασφαλείας και να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό για την προστασία τους. «Πρόκειται για μια χύτρα πίεσης που δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη αμερικανική δημοσιογραφία», αναφέρει ο Bruce Shapiro, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Dart.

Πηγή: naftemporiki.gr