Η Διαμάχη Στρατηγικής Ισραήλ και Δύσης Στην Περιοχή της Μέσης Ανατολής

Η επίθεση του Ισραήλ που στοχεύει τον Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στη στρατηγική του Ισραήλ, καθώς οι Ισραηλινοί δείχνουν ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τις εκκλήσεις της Δύσης για αυτοσυγκράτηση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια ενώ συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα ανεξαρτησίας από τη διεθνή κοινότητα.

Η τύχη του Νασράλα παραμένει αβέβαιη, με το Ισραήλ να πιστεύει ότι είναι νεκρός, ενώ οι Λιβάνιοι αναφέρουν ότι διασώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή για την επίθεση στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό αποκαλύπτει τη διάθεση του Ισραήλ να αναλάβει δράση ανεξάρτητα από τις διεθνείς πιέσεις. Το BBC αποτυπώνει την κατάσταση, αναφέροντας ότι “το τεράστιο χτύπημα στη Βηρυτό αφήνει τη Δύση εντελώς ανίσχυρη, την ώρα που το Ισραήλ κυνηγά τη νίκη”.

Το Ισραήλ αναμένει να επιτύχει τρεις κύριους στόχους: την εξάλειψη της στρατιωτικής ηγεσίας της Χεζμπολάχ, τη μείωση του πυραυλικού οπλοστασίου της και την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης κατά μήκος των συνόρων. Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για χερσαία εισβολή, είναι έτοιμο να προχωρήσει εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν.

Η χθεσινή επίθεση μπορεί να ωθήσει τη Χεζμπολάχ και κυρίως το Ιράν σε αποφάσεις για κλιμάκωση των εννοιών, ενώ η Τεχεράνη έως τώρα είχε αποφύγει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Η πίεση να “απαντήσει” μπορεί να γίνει εντονότερη, καθώς η Ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παρακολουθήσεις και τους πληρεξουσίους της.

Μέσω αυτής της επιχείρησης, ο Νετανιάχου δείχνει ότι η προστασία του κράτους του είναι προτεραιότητα, ανεξάρτητα από τις διεθνείς αντιδράσεις και τις συνέπειες που μπορεί να ακολουθήσουν. Πηγή: naftemporiki.gr