Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα και οι συνέπειες στη γεωπολιτική ισορροπία της Μέσης Ανατολής

Με μια στρατηγικά σχεδιασμένη επιχείρηση, το Ισραήλ κατάφερε να εξουδετερώσει τον Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην τρομοκρατική οργάνωση. Η μέρα της επίθεσης, κατά την οποία ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ είχαν συγκεντρωθεί σε ένα υπόγειο καταφύγιο στη νότια Βηρυτό, αποδείχθηκε καθοριστική.

Προτού συμβεί αυτό, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν δραστικά επηρεάσει την οργάνωση, με μια σειρά επιθέσεων που οδήγησαν στην εξουδετέρωση 1.500 μαχητών της Χεζμπολάχ και ανώτερων διοικητών. Η στρατηγική του Ισραήλ, που περιλάμβανε τη διάλυση του επικοινωνιακού τους δικτύου, είχε ήδη δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας και υποψιών για προδότες στις τάξεις της Χεζμπολάχ.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η επίθεση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα πληροφοριών που αποκτήθηκαν λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των διοικούντων. Μετά από προσεκτικό σχεδιασμό, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε το υπόγειο καταφύγιο με βόμβες των 80 τόνων, χρησιμοποιώντας χρονομετρημένες, αλυσιδωτές εκρήξεις για να καταστρέψει εντελώς το στόχο.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές, και τώρα με το θάνατο του Νασράλα, προκύπτει το ερώτημα για την απάντηση του Ιράν. Ο στρατηγικός στόχος του Ισραήλ είναι η αποδυνάμωση της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, αν και κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Τεχεράνη μπορεί να αντιδράσει με ακραίο τρόπο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δώσει το πράσινο φως για την επιχείρηση ενώ βρισκόταν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε απογοήτευση που δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

Αυτή η επιχείρηση θυμίζει τακτικές του Ισραήλ στην Γάζα, όπου έχει χρησιμοποιήσει μεγάλες βόμβες κατά των πολιτοφυλακών. Η επιχείρηση στη Βηρυτό δεν προκάλεσε μόνο θανάτους αλλά και απομάκρυνση πολλών πολιτών από τις εστίες τους, θυμίζοντας τα δεινά του πολέμου του 2006. Οι επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζουν να τρομάζουν τον πληθυσμό του Λιβάνου και η αναστάτωση στις κοινότητες είναι διάχυτη.

Πηγή: naftemporiki.gr