Η εκστρατεία των υποψήφιων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και οι συγκρούσεις για τη μετανάστευση

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε την «απελευθέρωση» της Αμερικής από τους μετανάστες, επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι «κατεχόμενη» από μια εγκληματική δύναμη. Σε ομιλία του στο Κολοράντο, δήλωσε ότι η 5η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, θα είναι η «μέρα της απελευθέρωσης της Αμερικής». Ο Τραμπ, 78 ετών, επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, ανακοινώνοντας σχέδια για «μαζικές απελάσεις» και κατηγορώντας την αντίπαλό του, Κάμαλα Χάρις, ως «εγκληματία».

Η Χάρις, από την πλευρά της, επιδιώκει να προσελκύσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους και κλείνει συνεργασίες με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, αναφέροντας ότι η εκστρατεία της επικεντρώνεται στη μεσαία τάξη. Στην κριτική της κατά του Τραμπ, τόνισε ότι οι εκλογές θα κερδηθούν αν καταφέρει να πείσει μερικούς μετριοπαθείς που έχουν ενδώσει στη γοητεία του πρώην προεδρικού υποψηφίου.

Ωστόσο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα απειλούν την ασφάλεια της, αναφέροντας χαρακτηριστικά μια μικρή πόλη του Κολοράντο, την Ορόρα, την οποία παρουσίασε ως «εμπόλεμη ζώνη» λόγω της παρουσίας λατινοαμερικανών μεταναστών. Η πόλη είχε αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής του εκστρατείας τις τελευταίες εβδομάδες, με τον ισχυρισμό ότι οι παράνομοι μετανάστες έχουν «καταλάβει την εξουσία».

Στην προσπάθειά της να ενισχύσει την υποστήριξή της, η Χάρις έχει προσκαλέσει στο πλευρό της γνωστά ονόματα από το Δημοκρατικό κόμμα, όπως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε εκστρατείες υπέρ της σε κρίσιμες πολιτείες.

Σε ομιλία του, ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι η οικονομία και ο πληθωρισμός είναι τα κυριότερα θέματα για τους ψηφοφόρους, προτείνοντας ελαφρύνσεις στους φόρους. Αντιθέτως, η Χάρις φαίνεται να εστιάζει σε μία πιο πολυδιάστατη πολιτική προσέγγιση, επισημαίνοντας πως «μου αρέσουν οι καλές ιδέες από όπου κι αν προέρχονται».

Καθώς προχωρούν οι προεκλογικές εξορμήσεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισοδύναμοι στις αμφίρροπες πολιτείες, γεγονός που κάνει την καταμέτρηση των ψήφων πιο κρίσιμη από ποτέ. Πηγή: naftemporiki.gr