Η Επίδραση της Κλιματικής Κρίσης στις Καταστροφικές Καταιγίδες

Στην εκπομπή «On Politics» της Ναυτεμπορικής, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, αναφέρθηκε στο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Μίλτον από τη Φλόριντα. Ο καθηγητής εξήγησε ότι όταν ένας τυφώνας ξεκινά στον Κόλπο του Μεξικού, συσσωρεύει μεγάλη ποσότητα υγρασίας χάρη στη θερμότητα του νερού, που αυτή την εποχή φτάνει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η διαδικασία παρέχει στον κυκλώνα άφθονη ενέργεια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια την πορεία και το μέγεθός του, όσο αυτός βρίσκεται πάνω στην θάλασσα.

Ωστόσο, μόλις ο κυκλώνας πλησιάσει τη στεριά, η πρόβλεψη γίνει πιο δύσκολη. Καθώς ο κυκλώνας μετακινείται, οι καταστροφές αναμένονται να είναι σοβαρές, με μεγάλη βροχόπτωση και πιθανά φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλοι. Ο κ. Συνολάκης τόνισε τη σημασία της προειδοποίησης των πολιτών, αναφέροντας ότι σε περιπτώσεις τόσο μεγάλων καταιγίδων είναι αναγκαία η εκκένωση περιοχών, καθώς η τεχνολογία δεν επιτρέπει ακριβή εκτίμηση των πληγεισών περιοχών.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι η κλιματική κρίση έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση και την ένταση αυτών των φαινομένων. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, αυξάνεται και η ενέργεια για τις ακραίες καταιγίδες. Για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 7% περισσότερα υγρά στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλες καταιγίδες, όπως αυτές που μπορεί να έχουν φτάσει τα 150 χλμ, οι υδρατμοί προσθέτουν στην ένταση της βροχής και των καταστροφών.

Πηγή: naftemporiki.gr