Η Επικίνδυνη Σχέση Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών Υπό Πίεση στη Μέση Ανατολή

Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για αντίποινα κατά του Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να διαδραματίζει έναν παθητικό ρόλο. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν δημοσίως ότι συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς, ελπίζοντας σε μια «συγκρατημένη» αντίδραση από τον Νετανιάχου απέναντι στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε η χώρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες από την WSJ, οι Ισραηλινοί δεν αισθάνονται την ανάγκη για άμεσες ή μαζικές στρατιωτικές ενέργειες.

Η κατάσταση αυτή εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην αμερικανική πολιτική. Ο Τζο Μπάιντεν δημοσίως αποκλείει τη στήριξη σε πλήγματα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Στον αντίποδα, οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αμερικανική κυβέρνηση, ενδεχομένως να την μπλέξουν σε ένα μη δημοφιλές περιφερειακό εμπόλεμο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αιφνιδιαστεί από τις δράσεις του Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποίησε τη θανατηφόρα επιδρομή κατά του Χασάν Νασράλα από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ενημερώσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων. Η WSJ υπογραμμίζει ότι αυτή η ενέργεια αναδεικνύει την αυξανόμενη απόσταση μεταξύ της ισραηλινής και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ δείχνουν αμηχανία, ειδικά με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν. Ο Μπάιντεν φέρεται να έχει σταματήσει να επικοινωνεί προσωπικά με τον Νετανιάχου από τον Αύγουστο, αποκαλύπτοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην πολιτική τους σχέση. Εσωτερικοί και εξωτερικοί αναλυτές υποδεικνύουν ότι ο Νετανιάχου φαίνεται να εκτιμά ότι μπορεί να δρα ανεξάρτητα από τις αμερικανικές ανησυχίες, η δε αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζεται σαν απλός θεατής στη σύγκρουση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Έιμος Χόχσταϊν, είχε συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους, προτρέποντάς τους να αποφύγουν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, έπειτα από λίγες ώρες, ακολούθησε σειρά εκρήξεων που προκάλεσαν σημαντικό αριθμό θανάτων και τραυματισμών στο Λίβανο, με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να οδηγούν σε εκατοντάδες θύματα.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και, στιγμή με τη στιγμή, προκύπτει η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν τη δράση του Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει στρατηγικές που ενδέχεται να προωθήσουν περαιτέρω την ένταση στην περιοχή. Πηγή: naftemporiki.gr