Η Φρίκη της Ανθρωπιστικής Κρίσης στη Βόρεια Γάζα

Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται σε μια κατάσταση κρίσης, όπως δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως σημείωσε, οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να χαρακτηριστούν ως «εγκληματικές ωμότητες». Οι πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση στη βόρεια Γάζα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των Παλαιστινίων, με την περιοχή να φαίνεται ότι αδειάζει από τους κατοίκους της.

Ο Φόλκερ Τουρκ ανέφερε ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, με περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να έχουν νεκρούς, τραυματίες ή αγνοούμενους από την αρχή του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ πριν από περισσότερο από ένα έτος. Υπογράμμισε ότι η βομβαρδισμένη βόρεια Γάζα έχει υποστεί συνεχείς επιθέσεις, και εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την απόφαση του ισραηλινού στρατού να εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να τους παρέχει διασφάλιση επιστροφής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με τις τελευταίες εβδομάδες να μην έχει επιτραπεί σχεδόν καμία βοήθεια στην περιοχή λόγω παράνομων περιορισμών από το Ισραήλ. Επίσης, ο Υπάτος Αρμοστής κατήγγειλε τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις για τις ενέργειές τους από καταυλισμούς και άλλες περιοχές που φιλοξενούν άμαχους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή τους, κάτι που είναι απολύτως απαράδεκτο.

Πηγή: naftemporiki.gr