Η Γαλλία απορρίπτει τη μεταφορά μεταναστών σε τρίτες χώρες λόγω νομικών περιορισμών

Η συνεργασία της Γαλλίας με χώρες διαμετακόμισης ή αναχώρησης μεταναστών θα ενισχυθεί, όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί εφικτή την ιδέα μεταφοράς μεταναστών προς τρίτες χώρες, όπως έχει πράξει η Ιταλία με την Αλβανία, για «νομικούς και θεσμικούς λόγους».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό την Τζόρτζια Μελόνι, υπέγραψε στα τέλη του 2023 μια συμφωνία με την Αλβανία, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο κέντρων κράτησης για μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο και υποβάλλουν αιτήματα ασύλου. Αυτή η συμφωνία, η οποία έχει διάρκεια πέντε ετών, αφορά κυρίως τους ενήλικους άνδρες που εντοπίζονται από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ή την ακτοφυλακή σε διεθνή ύδατα.

Η Μελόνι παρουσίασε τη συμφωνία αυτή ως «πρότυπο» για την Ευρώπη και ανέλυσε τις λεπτομέρειές της σε ανεπίσημη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Παρά την προώθηση αυτής της συμφωνίας, ένα ιταλικό δικαστήριο ακύρωσε την πρόσφατη κράτηση στα αλβανικά κέντρα των αρχικών αιτούντων άσυλο που είχαν μεταφερθεί εκεί.

Η Ιταλία κάνει χρήση αυτής της στρατηγικής υπό την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεργαζόμενη με χώρες όπως η Λιβύη και η Τυνησία, κάτι που επεσήμανε και ο Μπαρνιέ κατά την τοποθέτησή του.

Πηγή: naftemporiki.gr