Η Γαλλία Καταδικάζει Στοχοποίηση Κυανόκρανων Από Ισραηλινές Δυνάμεις Σύμφωνα Με Τον Πρόεδρο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε πως η χώρα του «δεν θα ανεχθεί» τη στοχοθέτηση των κυανόκρανων του ΟΗΕ από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στον νότιο Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη». Συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9) στην Κύπρο, τόνισε: «Το καταδικάζουμε. Δεν το ανεχόμαστε και δεν θα ανεχθούμε να ξανασυμβεί».

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τις χώρες της Συνόδου που υποστήριξαν τη Γαλλία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπλέον, εκτίμησε ότι «ο μοναδικός μοχλός» για την εκτόνωση των συγκρούσεων είναι να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. «Η Γαλλία ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στα θέατρα του πολέμου. Και άλλοι ηγέτες εδώ έκαναν το ίδιο», ανέφερε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει «αφοπλισμό» του Ισραήλ, δεδομένης της ασφάλειας που απαιτεί η χώρα και ο λαός της. «Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για έκκληση αφοπλισμού του Ισραήλ απέναντι στις απειλές που δέχεται αυτή η χώρα και αυτός ο φίλος λαός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν τόνισε επίσης τη σημασία της άμεσης κατάπαυσης του πυρός για την κατάσταση στη Γάζα και τον Λίβανο, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη για τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά και για την προστασία των αμάχων. Η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή είναι κρίσιμη, καθώς κινδυνεύει να εξαπλωθεί περαιτέρω η βία.

Πηγή: naftemporiki.gr