Η Γάζα και η Απειλή του Χάους στην Εγγύς Ανατολή

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρθηκε με ανησυχία στην κατάσταση στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την ως «μόνιμο εφιάλτη» που μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε την ανάγκη να μην επιτραπεί στον Λίβανο να μετατραπεί σε νέα Γάζα. «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», δήλωσε.

Ο Γκουτέρες τόνισε τη σοβαρότητα της κλιμάκωσης των συγκρούσεων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας. Στην ομιλία του, δήλωσε ότι «οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα» και επαναλάμβανε την έκκληση για μια «δίκαιη ειρήνη», βασισμένη στον Χάρτη του ΟΗΕ και στα πιο πρόσφατα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιπλέον, εκφράστηκε η ανησυχία για την ατιμωρησία που παρατηρείται διεθνώς, αναφερόμενος στους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα και το Σουδάν. Ο Γκουτέρες επισήμανε ότι «το επίπεδο ατιμωρησίας στον κόσμο είναι αδικαιολόγητο από πολιτικής άποψης και ηθικά απαράδεκτο», καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες.

Για την κατάσταση στο Σουδάν, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανθρωπιστική καταστροφή και ότι η σύγκρουση μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων εξελίσσεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Στην ομιλία του, αναγνώρισε πως η τρέχουσα κατάσταση είναι «αβίωτη», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν.

Σημαντικές προειδοποιήσεις εκφράστηκαν για τις γεωπολιτικές διαιρέσεις, την κλιματική αλλαγή και τους πολέμους, με το Φεβρουάριο του 2022 να σηματοδοτεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία πρόσφατα εξελίχθηκε σε έναν πιο περίπλοκο πόλεμο. Ο Γκουτέρες προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός καταστροφικού μέλλοντος αν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν.

Πηγή: naftemporiki.gr