Η Μαύρη Επέτειος της Επίθεσης της Χαμάς και οι Συνέπειες για τη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Γάζα είναι απελπιστική, με την περιοχή να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Η ισραηλινή «11η Σεπτεμβρίου», που εκδηλώθηκε με το φρικτό μακελειό της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει πυροδοτήσει έναν πόλεμο που συνεχίζεται, προκαλώντας ανείπωτο πόνο στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και μελλοντικά, ενδεχομένως, και στο Ιράν. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από εκείνη τη «μαύρη ημέρα» όταν εκατοντάδες ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν σε κιμπούτς και πόλεις του νότιου Ισραήλ, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 άρχισε ως μια συνηθισμένη ημέρα για τον κόσμο στο Ισραήλ, που δεν είχε συνειδητοποιήσει τη φρίκη που θα ακολουθούσε. Η Χαμάς προχώρησε σε μαζικές επιθέσεις, σκοτώνοντας, κακοποιώντας και απαγάγοντας πολίτες, με 1.200 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και άλλους 250 να απάγονται. Η επιτυχία της Χαμάς στο να προκαλέσει τέτοια καταστροφή και τον αντίκτυπο που είχε στην ισραηλινή κοινωνία ήταν αναμφίβολα καταλυτική. Στην αρχή οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ κατηγορήθηκαν για ανικανότητα, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου επικρίθηκε για την αποτυχία να προετοιμάσει τον πληθυσμό για έναν τέτοιο κίνδυνο.

Η κοινωνική και πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ ήταν πριν την 7η Οκτωβρίου διχασμένη. Μετά την επίθεση, ωστόσο, οι πολίτες ενωθήκαν, ζητώντας αντίποινα και την εξάλειψη της Χαμάς. Η επακόλουθη αντιπαράθεση με την Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις του Ιράν δεν άργησε να συμβεί, με τις εξελίξεις να παραμένουν ραγδαίες.

Επιπλέον, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην ευαισθητοποιείται επαρκώς για τους περίπου 100 ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς. Ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων ξεπερνά τις 42.000. Οι διαδηλώσεις για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων δεν ακούγονται σε αντίθεση με τις χιλιάδες φωνές που καταδικάζουν τις ενέργειες του Ισραήλ.

Έναν χρόνο μετά, το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα πολυμέτωπο πόλεμο, στέλνοντας στρατεύματα στη Βόρεια Γάζα και εκτοξεύοντας αεροπορικές επιθέσεις στο Λίβανο, σε μια κρίσιμη κατάσταση που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Παρά τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Νετανιάχου, η αναστάτωση παραμένει έντονη καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να αγωνίζεται για μια στρατηγική που θα καταφέρει να λύσει τη συνεχιζόμενη κρίση.

Πηγή: naftemporiki.gr