Η Νομική Περιπέτεια του Δημάρχου Έρικ Άνταμς με τον Ουρανοξύστη της Τουρκίας

Ένας ουρανοξύστης 35 ορόφων με τουρκική προέλευση έχει γίνει κεντρικό κομμάτι της νομικής κρίσης του δημάρχου Έρικ Άνταμς. Το κτίριο, γνωστό ως «Σπίτι της Τουρκίας», είχε ήδη καθυστέρηση στην ανέγερσή του, όταν ήρθε αντιμέτωπο με ανατροπές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης. Το 2018, Τούρκοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την ανάγκη αναθεώρησης των οικοδομικών σχεδίων λόγω αλλαγών στις απαιτήσεις πυρόσβεσης, γεγονός που θα απαιτούσε επιπλέον χρόνο και πόρους.

Ο Φίλιπ Ίνφελις, διευθυντής του έργου, εξέφρασε σε email του την απογοήτευσή του, αναφέροντας ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι ίσως περιμένουν να μπορέσουν να επιλύσουν τα προβλήματα με τη «δωρεά» κάποιων χρημάτων, κάτι που δεν είναι αποδεκτό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς φαίνεται ότι θεωρούσαν ότι οι αξιωματούχοι από την Τουρκία βρήκαν τελικά κάποιον άλλο τρόπο για να έρθουν σε συμφωνία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η δικαστική περιπέτεια του Άνταμς περιλαμβάνει πρόσφατες διώξεις για κατηγορίες διαφθοράς, που σχετίζονται με δώρα από Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν πτήσεων και διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία. Σε αντάλλαγμα, φέρεται ότι πίεσε τους αξιωματούχους της πυροσβεστικής να εγκρίνουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για το κτίριο, παρά τις ανησυχίες τους σχετικά με την πυρασφάλεια.

Η έρευνα φέρνει στο φως και την επικοινωνία του γενικού προξένου της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, Ρεϊχάν Οζγκούρ, ο οποίος, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ζήτησε από τον Άνταμς να διευκολύνει την ολοκλήρωση του έργου λίγο πριν από την ομιλία του Τούρκου προεδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παρά τις ανησυχίες της Πυροσβεστικής, το κτίριο εγκαινιάστηκε και ο Ερντογάν το περιέγραψε ως σύμβολο της «δυναμικής» του έθνους.

Τα σχέδια του Ερντογάν για την επέκταση της Τουρκικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη περιλάμβαναν την κατεδάφιση του παλιού Τουρκικού Κέντρου και την αντικατάστασή του με έναν γυάλινο πύργο που αποσκοπούσε να δείξει την αναπτυσσόμενη επιρροή της χώρας στο διεθνές σκηνικό. Παρά την άνοδο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, οι παλαιότερες εγκαταστάσεις δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καιρών, οδηγώντας στην ανάγκη για νέες κατασκευές.

Πηγή: naftemporiki.gr