Η Ρεαλιστική Προοπτική Ειρήνης στην Ουκρανία Κατά τον Πρόεδρο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι κομβικές ενέργειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιταχύνουν το τέλος της ρωσικής επιθετικότητας προς την Ουκρανία εντός του επόμενου έτους. Στη διάρκεια συνάντησής του με μια αμερικανική δικομματική αντιπροσωπεία, εξέφρασε την πίστη του ότι η χώρα του είναι “πιο κοντά στο τέλος του πολέμου”. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τώρα είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ.

Με αφορμή τη συνέντευξή του στο ABC News, ο Ζελένσκι κάλεσε την Ουάσινγκτον, καθώς και άλλους συμμάχους, να συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει σημαντικά ποσά χρημάτων σε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια.

Αναφερόμενος στο “σχέδιο νίκης” που ετοιμάζει, ο Ζελένσκι προγραμματίζει να το παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τις επόμενες ημέρες. Το σχέδιο αποσκοπεί στην επίσπευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίθεση της Μόσχας. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία μπορεί να πιέσει τη Ρωσία για τερματισμό του πολέμου όταν βρεθεί σε μια ισχυρή θέση.

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος είναι παρών στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και έχει συνομιλήσει με ηγέτες άλλων χωρών, όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ινδία, αναζητώντας συνεργασία για μια δίκαιη ειρηνική λύση. Οι συζητήσεις περιλάμβαναν και τα σχέδια αποκατάστασης του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας, ιδίως μετά από βομβαρδισμούς.

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε επίσης ότι η επιχείρηση στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ τόνισε την αδυναμία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πεδίο της μάχης, αν και η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία προέλασης στο Ντονμπάς, όπου ελέγχει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε σχόλια του, ισχυρίστηκε ότι ο Ζελένσκι επιθυμεί να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές που πλησιάζουν, χωρίς να προσφέρει επιπλέον λεπτομέρειες. Σημειώνεται ότι παρά την πιθανότητα συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο, δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη κάποια συνάντηση μεταξύ τους.

Πηγή: naftemporiki.gr