Η Στρατηγική του Ισραήλ και οι Επιπτώσεις από την Πυραυλική Επίθεση του Ιράν

Ο επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ, Κώστας Παπαστάθης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη θέση του Ισραήλ μετά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση από το Ιράν, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή WORLD PULSE με τον δημοσιογράφο Κώστα Καλέτσιο.

Ο κ. Παπαστάθης τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και το αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Ισραήλ, και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Η στήριξη αυτή, όπως σημείωσε, είναι δύσκολο να προχωρήσει πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας την επίθεση του Ιράν, επεσήμανε ότι αυτή δεν σχετίζεται τόσο με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τεχεράνης, όσο με την ανάγκη της να διατηρήσει τη θέση της έναντι των άλλων αραβικών κρατών και της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Παπαστάθης υπογράμμισε ότι το Ισραήλ είχε ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, αναγκάζοντας την Τεχεράνη να δράσει.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ευρώπη θα υποστεί σημαντικές συνέπειες αν επακολουθήσει ένας περιφερειακός πόλεμος, με επιπτώσεις στην οικονομία, το εμπόριο και την ενέργεια, αλλά και στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Αναφορικά με την αντοχή του Ισραήλ σε αυτή τη σύγκρουση, ο κ. Παπαστάθης δήλωσε ότι η συνέχιση του πολέμου θα εξαρτηθεί από την αμερικανική βοήθεια, και ότι όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική στήριξη, τόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση.

Πηγή: naftemporiki.gr