Η τάση του αποσυνδεδεμένου ταξιδιού και η ψυχική μας υγεία

Η τελευταία τάση που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον σχετικά με τις μακρινές πτήσεις είναι το λεγόμενο «raw-dogging», όπου οι επιβάτες αποφασίζουν να ταξιδέψουν χωρίς τηλέφωνα, οθόνες ή άλλες πηγές ψυχαγωγίας. Αυτό το καλοκαίρι, διάσημοι όπως ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος ανάρτησε βίντεο από μια επτάωρη πτήση, έχουν συμμετάσχει σε αυτή την τάση, καυχιόμενοι ότι δεν χρησιμοποίησαν ούτε νερό, ούτε φαγητό, ούτε και ύπνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Η παρακολούθηση αυτού του viral φαινομένου θέτει ερωτήματα σχετικά με την εξάρτησή μας από την τεχνολογία, καθώς η ανάγκη για εξωτερικά ερεθίσματα έχει οδηγήσει το να παραμείνει κανείς αποσυνδεδεμένος για λίγες ώρες να θεωρείται πρόκληση. Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο, η καταφυγή σε μια τέτοια πρακτική φανερώνει την βαθιά μας εξάρτηση από τα gadgets και τις οθόνες. Έρευνες δείχνουν ότι η εστίαση στο παρόν και η ενσυνειδητότητα έχουν θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική μας υγεία, ενώ η υπερβολική χρήση smartphone μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το «raw-dogging» δεν είναι χωρίς κινδύνους. Επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν ότι η αποφυγή νερού και η ακινησία κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων μπορεί να είναι επικίνδυνες, περιγράφοντας ακόμη και περιπτώσεις όπου αυτή η τάση μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αναρωτιόμαστε επίσης γιατί, αν ο σκοπός του ταξιδιού είναι να βιώσουμε νέες εμπειρίες, παραμένουμε δεμένοι με τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Η απενεργοποίηση του τηλεφώνου μπορεί να προσφέρει μια ευχάριστη διακοπή και τη δυνατότητα να συνδεθούμε πιο βαθιά με τον νέο μας περιβάλλον.

Ένα παράδειγμα αυτής της πρόκλησης μπορεί να παρατηρηθεί στην ισπανική πόλη Πάλμα, όπου οι ντόπιοι προσπαθούν να επανεξετάσουν την τουριστική ατμόσφαιρα που τους έχει πνίξει. Με την απενεργοποίηση των κινητών μας, ίσως αποκτήσουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις φωνές τους και να εξερευνήσουμε την πόλη με μια διαφορετική προοπτική, μακριά από τη φρενίτιδα των selfies και των πάρτι.

Πηγή: naftemporiki.gr